Filtracija suteikia galimybę paruošti švarią kavą be tirščių

Sunku aprašyti viską, kas nenuilstamų išradėjų sugalvota kavos virimo srityje, vargu ar ir reikia. Instrukcija, kuri pridedama prie kiekvienos kavavirės, supažindins jus su jos konstrukcija ir eksploatacijos ypatybėmis.

Žinoma, svarbu medžiaga, iš kurios pagaminta kavavirė, jos išorinis vaizdas, kaitintuvo tipas ir kt. Gana kompaktiškos ir patogios yra kavavirės su įtaisytu elektriniu kaitintuvu. Visi šie samprotavimai, žinoma, yra svarbūs, kuomet nustatomi vieno ar kito modelio privalumai ir trūkumai. Tačiau visų pirma atkreipsime dėmesį į svarbiausia ir pabandysime išsiaiškinti įvairių aparatų, skirtų kavai virti, darbo principus.

Kavavirės, skirtos kavai paruošti virimo metodu, 1711 m. atsirado Prancūzijoje: Tai kavinukas, tik su prietaisu išvirtai kavai filtruoti. Kartais tam panaudojamas filtras su stūmokliu tirščiams išspausti.

Antrasis metodas, taikomas kavavirėms, — perkoliacija (košimas, filtracija). Karštas vanduo 6-8 min. filtruojamas pro sluoksnį grubiai maltos kavos, subertos ant filtro sietelio. Šiuo atveju gėrimas yra beveik be nuosėdų. Šį principą 1800 m. pasiūlė Paryžiaus arkivyskupas Žanas Batistas de Bella ir tai pastūmėjo tolesniems tobulinimams. Tarp kitko, panašų išradimą pasiūlė žinomas gamtininkas ir politinis veikėjas grafas Rumfordas. Jis patobulino de Bello kavavirę — pridėjo prietaisą, dėl ko kava išlieka supresuota ir antpilą nepatenka tirščių trupinėlių.

Standartinės šio tipo kavavirės sudarytos iš trijų dalių: vandens priimtuvo, filtro tinklelio ir gėrimo surinktuvo. Paprasčiausiu atveju paprasta stiklinė uždengiama filtru. Ant filtro suberiama kava ir ant jos pilamas verdantis vanduo. Vanduo teka pro kavos sluoksnį, prisisotina ir pro filtrą patenka talpą, kur suteka paruoštas gėrimas. Kartais ant filtro esanti kava prispaudžiama specialiu tinkleliu. Pro šiek tiek suspaustus miltelius vanduo teka lėčiau ir todėl labiau prisisotina.

Filtracija suteikia galimybę paruošti švarią kavą be tirščių, bet ne labai stiprią. Šito būdo privalumas yra paprastumas, o trūkumas — gan ilga gėrimo paruošimo trukmė. Negalima neatsižvelgti ir į tai, kad filtruojant kava ataušta, todėl reikia pasirūpinti, kad talpa, kurią suteka paruoštas gėrimas, būtų truputį pašildyta. Tam tikslui, pavyzdžiui, prieš tai indas išskalaujamas verdančiu vandeniu.

Kuo tankesnis filtro tinklelis, tuo lėčiau kava filtruojasi, bet geresnė yra jos kokybė. Tik būtina išsaugoti ją karštą. Kai kuriose šiuolaikinių modelių kavavirėse su filtru filtracijai paspartinti naudojamas suspaustas oras.

Svarbi sąlyga: kavos malinys turi atitikti filtro tankumą. Jeigu malinys labai smulkus, filtracija užsitęs, jeigu rupus — pablogės gėrimo kokybė. Ne mažiau svarbu kavos sluoksnio ir vandens kiekio santykis. Kavavirėje reikia ruošti tiek kavos porcijų, kokiam kiekiui ji apskaičiuota. Savavališkai padauginę arba sumažinę ant filtro miltelių, tuo pačiu pakeičiate ir kavos stiprumą bei kokybę. Pro labai ploną sluoksnį vanduo praeis ne optimaliai prisotintas, o pro per daug storą sluoksnį sulėtės filtracija, kava bus gana stipri, bet šalta ir nelabai skani.

Visiems atvejams duoti rekomendaciją sunku, ir, matyt, neįmanoma. Šito tipo kavavirėms reikiamas vandens ir maltos kavos pupelės porcijas nustatyti paprasčiau ir lengviau, remiantis asmenine patirtimi, atitinkančia asmeninį skonį.

Filtracijos principu veikia ir originalios kavavirės su besisukančiais indais, sujungtais filtru.